Batman (The Dark Knight)

O xαρακτηρισμός <<Σκοτεινός Ιππότης>> γεννήθηκε από τον μυστηριώδη χαρακτήρα του Ήρωα και από τη δράση του τη νύχτα. Με τη μαύρη στολή πολεμά το έγκλημα και προκαλεί τρόμο στους εχθρούς του.

Η πρώτη εμφάνιση του Batman έγινε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics τον Μάιο του 1939. Μαζί με τον Superman είναι οι πιο γνωστοί υπερήρωες κόμικς.

Ο Μπάτμαν είναι γνωστός και ως <<Μασκοφόρος Εκδικητής>> και δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο Μπομπ Κέιν και τον συγγραφέα Μπιλ Φίνγκερ. Το πραγματικό πρόσωπο του είναι ο Μπρους Γουέιν ο οποίος είναι Αμερικανός πολυδισεκατομμυριούχος γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας <<Wayne Enterprises>> την οποία και κληρονόμησε από τον πατέρα του Thomas Wayne.

To όνομα Μπρους προέκυψε από τον Σκωτσέζο βασιλιά του Μεσαίωνα, Ροβέρτο Μπρους όπως αποκαλύπτει ο Κέιν στην αυτοβιογραφία του: <<Ο Μπάτμαν Κι Εγώ>>. Ο Κέιν και ο Φίνγκερ σκέφτηκαν ότι το όνομα Μπρους θα ταίριαζε σε ένα δισεκατομμυριούχο άνδρα, ευγενικής καταγωγής. Ο <<Πρίγκηπας της Γκόθαμ>> όπως και τον αποκαλούν στα έργα. Το επώνυμο Γουέιν το εμπνεύστηκαν από τον αμερικανό αξιωματικό του στρατού και πολιτικό, Άντονι Γουέιν.

Η Σπηλιά

Ο Ροβέρτος Μπρους ήταν βασιλιάς της Σκωτίας από το 1306 μέχρι  το 1319 όπου και πέθανε. Ήταν ένας από τους καλύτερους πολεμιστές και ηγέτες στην ιστορία της Σκωτίας δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της. Σήμερα (2018) θεωρείται εθνικός ήρωας της Σκωτίας.

Φημολογείται πως όταν ο βασιλιάς ήταν κατατρεγμένος από τους Βρετανούς, κρύφτηκε σε μια σπηλιά στο νησί Ράθλιν στην Ιρλανδία για να γλιτώσει. Εκεί, παρακολουθούσε μια αράχνη, η οποία προσπαθούσε να φτιάξει τον ιστό της, από τη μια πλευρά της σπηλιάς μέχρι την άλλη. Δυσκολευόταν όμως, λόγω και της μεγάλης απόστασης. Τελικά η αράχνη τα κατάφερε και αυτό το γεγονός τον παρακίνησε να παλέψει εναντίον των Άγγλων με περισσότερη αποφασιστικότητα. Ο μύθος αυτός ταιριάζει και με την καθημερινότητα του Μπάτμαν. Ο Μπρους συνήθως δεν καταφέρνει να νικήσει από την αρχή τους εχθρούς του, αλλά δεν τα παρατά ποτέ. Επιστρέφει (The Dark Knight Rises) και προσπαθεί να εξουδετερώσει τις εχθρικές δυνάμεις στη Γκόθαμ….

Ο Άντονι Γουέιν ήταν αξιωματικός του στρατού στην Αμερικανική Επανάσταση. Λόγω της γενναιότητας και της ευστροφίας του, εξελίχθηκε σε ταξίαρχο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο Γουέιν πολέμησε εναντίον των Βρετανών και μετά την αποστράτευσή του ασχολήθηκε με την πολιτική και έγινε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το 1939, πριν από την εμφάνιση του Μπάτμαν, σημαντική θέση στα κόμικς κατείχε ο Σούπερμαν, ο Ζορό και άλλοι. Λόγω και της αγάπης που έδειχνε το κοινό παγκοσμίως, η DC Comics, η οποία τότε λεγόταν «National Comics Publications», ζήτησε από τους συγγραφείς και τους σκιτσογράφους να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Την περίοδο εκείνη, ο Κέιν σχεδίασε ένα υπερήρωα, τον οποίον ονόμασε «Άνδρα – Νυχτερίδα».
Στην αρχή ο Μπάτμαν είχε πολλές ομοιότητες με τον Σούπερμαν: είχε κόκκινο κολάν και μπότες, δεν φορούσε γάντια και πανοπλία, είχε μάσκα και ήταν ξανθός. Στη συνέχεα όλα άλλαξαν…

Το χρώμα της στολής έγινε μαύρο, το ιστορικό μαύρο. Ο Κέιν εμπνευσμένος από το σκίτσο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που απεικόνιζε το λεγόμενο <<ορνιθόπτερο>> ζωγράφισε φτερά νυχτερίδας στην πλάτη της στολής. Την ιπτάμενη συσκευή την είχε επινοήσει ο ίδιος ο Ντα Βίντσι.

Ο δημιουργός του Μπάτμαν, Μπομπ Κέιν, εμπνεύστηκε τον ρόλο κυρίως από την ιστορία του μασκοφόρου εκδικητή Ζορό. Όσον αφορά στο χαρακτήρα του, ο Κέιν μελέτησε τους ήρωες της αστυνομικής λογοτεχνίας κυρίως τον Σέρλοκ Χολμς. Η πρόθεση του ήταν να αποδώσει στον Μπρους το αστυνομικό δαιμόνιο και την εξυπνάδα που έπρεπε να διαθέτει.