The Equalizer (2014)

Directed by Antoine Fuqua

(Training Day – Tears of the Sun)

 

Μπορεί ο χαρακτήρας του Denzel Washington (as Robert McCall) να εκφράζει την αγανάκτηση όλων των ανθρώπων (ιδιαίτερα τους νέους) για εκείνα τα άτομα που κακοποιούν τις γυναίκες. Ο ίδιος βρίσκεται σε δίλημμα με τον ίδιο του τον εαυτό επειδή έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Γνωρίζει τις δυνάμεις του και το ποιός είναι (αυτογνωσία) και αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύεται να πάρει την απόφαση. Ξέρει την αντίδραση του.

Ο ήρωας μας ο Robert McCall, είναι ένας από μας. Δουλεύει ανάμεσα μας. Βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Στόχος του να διαβάσει 100 μυθιστορήματα μεγάλων συγγραφέων. Κάπου εκεί θα γνωρίσει την Teri (Chloe Grace Moretz) η οποία έχει σαν όνειρο το τραγούδι και θέλει να γίνει τραγουδίστρια. Η αλήθεια είναι ότι έχει καλή φωνή. Οι δυσκολίες όμως δεν της το επιτρέπουν. Ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τις ισορροπίες…Ο Robert θα χρειαστεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα (κορυφαία σκηνή στον κινηματογράφο, η σκηνή στο Bar – Restaurant) για να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Η τεράστια επιτυχία του πρώτου The Equalizer (2014) οδήγησε και στο sequel (παρόλο που δεν ήταν τόσο δυνατό, 2018 – έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά – μέτρια). H σκηνοθεσία του Antoine Fuqua (Ημέρα Εκπαίδευσης – Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Denzel, Tα Δάκρυα του Ήλιου, Ο Αριστερόχειρας, Ο Εκτελεστής)  είναι άψογη όπως πάντα.

Στην ταινία παίζουν οι Μarton Csokas as Teddy (ηθοποιάρα, The Bourne Supremacy, Kingdom of Heaven, The Lord of the Rings), Bill Pullman (o γνωστός μας Πρόεδρος των ΗΠΑ από την Ημέρα Ανεξαρτησίας – στις μέρες μας και στη σειρά The Sinner) as Brian Plummer, David Harbour as Masters, Haley Bennett as Mandy και η Μelissa Leo ως Susan Plummer.

To soundtrack του έργου υπογράφει ο Άγγλος μουσικοσυνθέτης Harry GregsonWilliams (House of Gucci, Man on Fire, Spy Game, Kingdom of Heaven, Veronica Guerin, The Town, Mulan, The Number 23, Total Recall (το remake), Enemy of the State)

O Αμερικανός σκηνοθέτης Αντουάν Φουκουά έγινε γνωστός για τη σκηνοθεσία γνωστών μουσικών  βίντεο για τους Toni Braxton, Stevie Wonder, Prince και Coolio (όλοι θυμόμαστε το Gangstas’s Paradise από την Ασυμβίβαστη Γενιά του 1995). Ο Αντουάν καταπιάνεται με θέματα που αφορούν τη ζωή και την αδικία.

Για τα γυρίσματα του έργου, μίλησαν με αληθινές κοπέλες οι οποίες έχουν υποστεί σωματική και ψυχολογική βία. Κακοποίηση στη ζωή τους. Ο Denzel είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για αυτό το θέμα, κάτι που φαίνεται και στον ρόλο του. Ο ίδιος άκουγε με προσοχή (από όσα έχει δηλώσει) τις μαρτυρίες των γυναικών. To συνεργείο και το cast των ηθοποιών είχαν επισκεφτεί αληθινά μέρη και τοποθεσίες (locations) για τα γυρίσματα του έργου. Κάποιοι »νταήδες» τους κοίταζαν περίεργα…

O Denzel θα φέρει την ισορροπία στα πράγματα…