Top Gun

δώσε!

Tom Cruise & Kelly McGillis

Ο πιλότος ερωτεύεται την εκπαιδεύτρια του και το αντίστροφο! Μία από τις πιο γνωστές ερωτικές έλξεις στο σινεμά.

20396377.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Maverick and Charlotte full in love!

loveΤο Top Gun γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία το 1986, κάνοντας συνολικές εισπράξεις 353,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

take offΣκηνοθέτης ο Τony Scott.f16Grumman F-14 Tomcat

sing-bar sceneΣενάριο Τζιμ Κας και Τζακ Επς Τζούνιορ. Παραγωγοί οι Ντον Σίμσον & Τζέρι Μπρουκχάιμερ (The Rock).

Top-Gun-Htopgun4Στην ταινία αυτή ο Τομ Κρουζ έγινε παγκοσμίως γνωστός στον ρόλο του Πιτ »Μάβερικ» Μίτσελ.

Στο επίσημο soundtrack του έργου είναι ο Harold Faltermeyer

movies_goose_top_gun_1Το  »Take My Breath Away» με τους Berlin (Μουσική επένδυση Giorgio Moroder and Tom Whitlock) κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Oι Ιταλοί Giovanni Giorgio Moroder (Πατέρας της Disco) και ο Ennio Morricone (ειδικά ο Ennio), είναι από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες στο χώρο της Μουσικής και του Κινηματογράφου. Μαζί πάντα και με τον Γερμανό Hans Zimmer, τον John Williams, τον Bill Conti (Rocky, Dynasty, The Karate Kid), John Barry (James Bond, πρώτα ο Monty Norman…), Alan Silvestri (Predator, Forrest Gump, Η Επαφή (Contact…), Jerry Goldsmith (The Omen, Alien, Rambo, Βασικό Ένστικτο…), James Newton Howard (Pretty Woman, Batman Begins μαζί με Hans…), Howard Shore (Se7en, H Σιωπή των Αμνών, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών…) Ο  Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis) άφησε εποχή με το Blade Runner, το Conquest of Paradise και το Chariots of Fire (Οι Δρόμοι της Φωτιάς – Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής το 1981).

Τα λάθη (υπό ορισμένες συνθήκες) είναι πάντα ανθρώπινα. Είναι της στιγμής. Πρέπει όμως να συνεχίζουμε. Κυρίως, για τον ίδιο μας τον εαυτό. Λάθη κάνουν και οι καλύτεροι…

Ο φίλος είναι φίλος.

Η σκέψη για τον Πατέρα δεν χάνεται ποτέ.

charlie-top-gunarticle-2190928-149F8F61000005DC-475_638x414

H περιδίνηση (στροβιλισμός)  είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση πτήσης. Eίναι η απώλεια στήριξης του αεροπλάνου και κατα συνέπεια το τελευταίο στάδιο πριν από τη συντριβή του. Δημιουργείται από τη μη ομαλή ροή αέρα πάνω από τις πτέρυγες και το αεροσκάφος παθαίνει αιφνίδια εκτροπή από αριστερά προς τα δεξιά. Συμβαίνει (προκαλείται) όταν το μαχητικό περνάει μέσα από το ταχύρευμα του αντιπάλου του. Για πολλά χρόνια, κυρίως την δεκαετία του ’70, το πρόβλημα ήταν άλυτο και κόστισε ανθρώπινες ζωές.
Anthony Edwards and Meg Ryan

Στην περίπτωση αυτή, οι χειριστές προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο. Μέθοδος αντιμετώπισης δεν υπήρχε (εκείνα τα χρόνια, όπως φαίνεται και στην ταινία) και οι πιλότοι αντιδρούσαν με βάση όχι τις γνώσεις τους, αλλά από τις εμπειρίες άλλων συναδέλφων τους και κυρίως με το ένστικτο τους. Όσοι επιζούσαν από μία τέτοια κατάσταση τις περισσότερες φορές ήταν θέμα τύχης.

Τα πρώτα μαχητικά, αναχαιτιστικά αεροσκάφη τύπου Tomcat (1974) έπεφταν ξαφνικά σε περιδίνηση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι μηχανικοί της κατασκευάστριας Grumman εφοδίαζαν τα F-14 με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας. Η αλλαγή των θέσεων των πτερύγων του αεροσκάφους εν πτήσει χάριζε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην συμπεριφορά του F-14 στην εναέρια μάχη. H  απρόβλεπτη όμως περιδίνηση ήταν το τίμημα της ανάπτυξης αυτής.

Το Grumman F-14 Tomcat ήταν το πρώτο μαχητικό από την σειρά teen-series που σχεδιάστηκαν ενσωματώνοντας την εμπειρία από τις εναέριες μάχες με τα σοβιετικά μαχητικά ΜiG κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο τύπος F-14 αποσύρθηκε από τον ενεργό στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2006.

Το τραγικό συμβάν

Ο 53χρονος Αρτ Σολ, ήταν γνωστός πιλότος – κασκαντέρ της εποχής του. Είχε προσληφθεί από την παραγωγή (η ενοικίαση των μαχητικών αεροσκαφών κόστιζε πολύ – όπως και στο sequel) για τις σκηνές με τα επικίνδυνα εναέρια γυρίσματα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1985, ο πιλότος απογειώθηκε για να κινηματογραφήσει νέες σκηνές για την ταινία. Ο ίδιος είχε πολλές ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του και αμέτρητη εμπειρία. Κάτι όμως συνέβη εκείνη τη μοιραία μέρα. Την ώρα της απογείωσης, ο Σολ ειδοποίησε για ένα πρόβλημα στο αεροπλάνο. Στη συνέχεια δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και ο ίδιος να πέφτει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

To Top Gun είναι αφιερωμένο στη μνήμη του άτυχου πιλότου Αρτ Σολ

Μέχρι και σήμερα τα αίτια της πτώσης παραμένουν άγνωστα και αδιευκρίνιστα. Δεν βρέθηκαν ποτέ τα συντρίμια του αεροσκάφους, ούτε και το πτώμα του αδικοχαμένου Αρτ Σολ. Το συνεργείο και οι ηθοποιοί, φανερά στενοχωρημένοι, αποφάσισαν να συνεχίσουν την ταινία και να την αφιερώσουν στην μνήμη του πιλότου. Το Top Gun έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 16 Μαϊου του 1986.

Στο σενάριο του έργου, το αεροπλάνο του Maverick πέφτει με τον στροβιλισμό (περιδίνηση) και σκοτώνεται ο καλύτερος του φίλος. Ο Goose (Anthony Edwards).

Στο πρώτο Top Gun (1986), o Tom (Pete Mitchell – Maverick) είχε κάμερα στα F-14με φιλμ 5 λεπτών, που την ανοιγόκλεινε. Στο sequel (2022) είχαν 3 με 4 κάμερες και ο κάθε ηθοποιός τραβούσε τον εαυτό του. Στο τέλος της ημέρας διάλεγαν τις καλύτερες λήψεις. Οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι αληθινές επειδή οι ηθοποιοί είχαν να αντιμετωπίσουν και τα G (πίεση) που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα (όπως και στη Formula 1). Κάποιοι φλέρταραν και με την λιποθυμία.

Οι ηθοποιοί που πέταξαν με τα διθέσια μαχητικά, τα οποία πιλοτάριζαν επαγγελματίες χειριστές, έκαναν εμετό, λόγω της υψηλής ταχύτητας (ως γνωστό) των αεροσκαφών τύπου F-14. Ο Αnthony Edwards ήταν από τους λίγους που κρατήθηκε (γέλια: είχε γερό στομάχι όπως δήλωνε…).

Στη σκηνή με το πιάνο (και στο sequel) ακούγεται το »Great Balls of Fire» του Jerry Lee Lewis (29/09/1935 – 28/10/2022)

Η ταινία αγαπήθηκε όχι μόνο από το νεανικό κοινό, αλλά από όλες τις ηλικίες. Οι αιτήσεις για την αεροπορία αυξήθηκαν και ο θαυμασμός ήταν μεγάλος. Τα »fly» jacket έγιναν μόδα!

 

Τα γυαλιά Ray Ban του Maverick άφησαν εποχή και το μαλλί (κούρεμα) του Ice ήταν πολύ χαρακτηριστικό στα 80’s και στα 90’s.

Σχολιάστε