Heat 2: O Michael Mann ετοιμάζει τη συνέχεια της Έντασης με ένα μυθιστόρημα

To «Heat» του Michael Mann είναι από τις κορυφαίες ταινίες στον κινηματογράφο. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν, Face to Face στη μεγάλη οθόνη, οι Al Pacino και Robert De Niro.

Ο σκηνοθέτης του The Last of the Mohicans (Ο Τελευταίος των Μοϊκανών) και πολλών άλλων ταινιών, ανακοίνωσε ότι έρχεται η συνέχεια της Έντασης με ένα μυθιστόρημα! Σύμφωνα με το Deadline (20/01/2022), o Michael Mann ετοιμάζει ένα μυθιστόρημα που έχει γράψει με την βραβευμένη συγγραφέα (θρίλερ) των New York Times Meg Gardiner, το οποίο θα επεκτείνει την ιστορία της κλασικής πλέον αστυνομικής ταινίας του 1995. Το μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στις 9 Αυγούστου από τον William Morrow μέσα όμως από την προσωπική ματιά των βιβλίων του Michael Mann. H κυκλοφορία θα γίνει από τις εκδόσεις HarperCollins. O Mann θα αφηγηθεί την αληθινή ιστορία για τις ζωές των χαρακτήρων της Έντασης, τόσο πριν όσο και μετά τα γεγονότα που είδαμε το 1995.

To Heat ήταν εμπορική επιτυχία και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά έργα στο σινεμά. Για πρώτη φορά συναντιούνται, στην ίδια ταινία ο Al Pacino και ο Robert De Niro. Στον Νονό, δεν συναντήθηκαν «επίσημα» επειδή έπαιζαν σε άλλη εποχή. Ο De Niro συγκεκριμένα ήταν ο Marlon Brando νέος. Ρεσιτάλ ρόλων και από τους δύο, το έργο έχει αντέξει στο χρόνο (27 χρόνια και παραμένει αξεπέραστο). Το σενάριο (το οποίο και θα ζωντανέψει ξανά ο μεγάλος Michael) βασίζεται στην αληθινή επιδίωξη ενός εγκληματία από την αστυνομία του Σικάγου και τον ντετέκτιβ Τσακ Άνταμσον τη δεκαετία του 1960. Τον Detective όπως όλοι γνωρίζουμε υποδυόταν ο Al Pacino (Vincent Hanna) και τον «Ληστή τραπεζών» ο Robert De Niro (Νeil McCauley). Ο καταδιωκόμενος McCauley ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

Από την πλευρά του ο Μichael Mann δούλευε πολλά χρόνια το σενάριο. Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από την πλευρά του νόμου αλλά και από την απέναντι, συλλέγοντας πληροφορίες για τις πραγματικές προσωπικότητες του ντετέκτιβ Chuck Adamson και Νeil McCauley. Μέσα από έρευνα, οι δύο αυτοί τύποι είχαν συναντηθεί μεταξύ τους όταν ήταν νέοι. Ο Αdamson σκότωσε τον πραγματικό McCauley το 1963.   H συνάντηση έγινε στο εστιατόριο Wilshire Boulevard Kate Mantilini και είναι η σκηνή που έμεινε για πάντα στο χώρο του σινεμά.

Αl Pacino και Robert De Niro Face to Face!

Οι ιστορίες των ταινιών του Michael Mann, καταπιάνονται συνήθως με θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τις σχέσεις των ανθρώπων. Ο μαέστρος Mann παρουσιάζει με τρόπο αριστουργηματικό όλες τις πτυχές της ζωής. Tον Θεσμό της Οικογένειας, τον Θεσμό της Φιλίας, τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο, μαζί πάντα και με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η κρίση της Οικογένειας, είναι σημαντικό χαρτί στα χέρια του σκηνοθέτη και μυθιστοριογράφου τώρα Michael Mann.

Από την Ένταση του 1995 θα θυμάστε ότι ο Al Pacino (Vincent) αφιερώνεται στη δουλειά του, αλλά απομακρύνεται (όπως φαίνεται) από την οικογένειά του. Από την άλλη, ο Robert De Niro (Neil) είναι ηθικός και διαισθάνεται σχεδόν τα πάντα. Στα δύσκολα είναι αληθινός φίλος (βλέπετε πως στηρίζει τον Val Kilmer (Chris) και την Αsley Judd (Charlene), το κοντινό του δηλαδή φιλικό ζευγάρι). Ο ίδιος γνωρίζει ότι χωρίς την συντροφικότητα δεν έχει και νόημα η ζωή. Δεν κάνει όμως ποτέ πίσω και το πληρώνει στο τέλος. Μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο χαρακτήρες, Neil και Vincent, είναι αυθεντικοί κάτι που ίσως να λείπει στις μέρες μας.

Vincent Hanna: So you never wanted a regular type life? Neil McCauley: Told you I’m never going back…

Στο Heat, ο ρόλος του Jon Voight (πατέρας της Angelina Jolie) ταίριαζε γάντι ενώ ο Wes Studi (Magua-Τhe Last of The Mohicans) ερμήνευσε άψογα τον Detective Casals. Πειστικός ήταν και ο Danny Trejo (as Trejo). To 1995 έπαιζε και η μικρούλα (τότε), Natalie Portman (V For Vendetta, Black Swan – Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, 2010). Ήταν η κόρη του Vincent Hanna (Al Pacino). Οι ταινίες του αμερικανού σκηνοθέτη Μichael Mann ισορροπούν πάντα ανάμεσα στην ψυχαγωγία και τον προβληματισμό. Από την Ένταση έχει επηρεαστεί και ο Cristopher Nolan, ιδιαίτερα στον Σκοτεινό Ιππότη του 2008 (Τhe Dark Knight, 4η θέση στη Λίστα IMDb). Tαινίες με νόημα του Mann είναι ο Ο Τελευταίος των Μοϊκανών (ανεξίτηλο στο χρόνο) του 1992 και με το ιστορικό soundtrack των Τrevor Jones και Randy Edelman. H Διαδρομή (Collateral, 2004), το Ali (2001), η ταινία Miami Vice (2006), το Public Enemies (Δημόσιος Κίνδυνος, 2009) και φυσικά το The Insider του 1999.

Neil McCauley: I know life is short, whatever time you get is luck. You want to walk? You walk right now. Or on your own… on your own you choose to come with me.

To story του Heat 2:

Το μυθιστόρημα της Έντασης 2 θα ξεκινά μια μέρα μετά τα γεγονότα της περιβόητης ληστείας. O Chris Shiherlis (Val Kilmer) είναι τραυματισμένος και προσπαθεί να δραπετεύσει από το Los Angeles. H ιστορία θα μας μεταφέρει στα 6 χρόνια που προηγήθηκαν της ληστείας, αλλά και στα πράγματα που συνέβησαν μετά από αυτήν. Θα εμφανίζονται νέοι χαρακτήρες και το έργο θα εξερευνά την επικίνδυνη λειτουργία των εγκληματικών οργανώσεων.

Σημαντικό κομμάτι στο βιβλίο θα είναι και το flashback (έξι χρόνια νωρίτερα) στη ζωή του VincentHanna. To μυθιστόρημα του Mann (σύμφωνα πάντα με το Deadline), θα φανερώσει πως έγινε ο Hanna αστυνομικός και «κυνηγός» ληστών – εγκληματιών. Θα θυμηθούμε την φράση που είπε στην εν διαστάσει σύζυγό του Justine (Diane Venora) ότι: «το μόνο που είμαι είναι αυτός που κυνηγάω». Χαρακτηριστική και η φράση του McCauley: «δεν αφήνεις να υπάρχει τίποτα στη ζωή σου που να μην μπορείς να εγκαταλείψεις σε 30 δευτερόλεπτα».

Μichael Mann: «Όταν έγραφα την ταινία, ήταν επιτακτική ανάγκη για μένα να δημιουργήσω πλήρεις ιστορίες ζωής για όλους τους χαρακτήρες και να μάθω τα πάντα γι’ αυτούς».

Η συμπλοκή μετά τη ληστεία είναι από τις καλύτερες σεκάνς (ακολουθία σκηνών με αδιάσπαστη δραματική ένταση) στον κινηματογράφο. H προετοιμασία της σκηνής περιελάμβανε 3 μήνες εκπαίδευσης με πυροβόλα όπλα. Ο Μann είχε συμβουλευτεί την αστυνομία του Los Angeles LAPD και πρώην στρατιώτες. H νοσταλγία που υπάρχει από το Hollywood συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό. Τα 80’s και τα 90’s θυμίζουν σε πολλούς ανθρώπους άλλες εποχές και διαφορετικές καταστάσεις. Εάν θα δούμε prequel και sequel της Έντασης στη μεγάλη οθόνη, αυτό θα είναι ιδανικό. Το σίγουρο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα διαβάσουμε το μυθιστόρημα του «Heat 2». H ταινία σίγουρα θα παραμείνει αξεπέραστη. Το Heat αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς σκηνοθέτες. Ο Cristopher Nolan έχει δηλώσει ότι η συγκεκριμένη ταινία βοήθησε στην ενημέρωση του σκοτεινού οράματος της Gotham City, στην τριλογία του The Dark Knight. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη που άλλαξε τα δεδομένα στο σινεμά (κυρίως μετά το 2000), η Ένταση του Michael Mann είναι μια από τις μεγαλύτερες επικές ταινίες που έχει δει (συμφωνούμε απόλυτα).

Ο Νolan έχει πει για το Heat ότι: «Πάντα ένιωθα ότι το Heat είναι μια αξιοσημείωτη επίδειξη για το πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα τεράστιο σύμπαν μέσα σε μια πόλη και να εξισορροπήσεις έναν πολύ μεγάλο αριθμό χαρακτήρων, με τα συναισθηματικά τους ταξίδια, με αποτελεσματικό πάντα τρόπο».

Τα βιβλία του Michael Mann εκπροσωπούνται από τον Shane Salerno (σεναριογράφος – παραγωγός) του The Story Factory. O ίδιος παρουσίασε την ιδέα του Mann και μεσολάβησε για τη συμφωνία με τις εκδόσεις HarperCollins. Ώρα για διάβασμα! Απολαύστε το trailer του βιβλίου, συνοδευόμενο με το «God Moving Over the Face of the Water» του Moby. Είναι η διάσημη μουσική που παίζει στο τέλος της ταινίας.