EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η σύγχρονη ψυχολογία.

Η ψυχολογία στις μέρες μας τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό (δηλ. εφαρμοσμένο) έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο και μάλιστα σε χώρους εξειδικευμένους.

Ένας από τους πολλούς εξειδικευμένους χώρους της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας είναι και ο τουρισμός του οποίου η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τους πολέμιούς του.

Το αντικείμενο λοιπόν της σύγχρονης ψυχολογίας που είναι η έρευνα του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου και η κατανόηση της συμπεριφοράς μέσα σ’ ένα δοσμένο κοινωνικό περιβάλλον, έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα και για τη μελέτη και έρευνα της τουριστικής συμπεριφοράς (είτε αυτή αφορά τον τουρίστα καταναλωτή, είτε αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό).

Έχουμε να κάνουμε με τις εμπειρίες της ανθρώπινης ζωής από τις πιο ειδικές και πρακτικές (όπως π.χ. η δυσκολία που μπορεί να προξενηθεί στις διαπροσωπικές σχέσεις ενός ατόμου ένα φυσιολογικό σωματικό ελάττωμα, μια ανεπάρκεια) ως τις συνθετότερες και γενικότερου ενδιαφέροντος (όπως π.χ. ο φόβος της αποτυχίας).

Συνεπώς, η τουριστική αναψυχή σχετίζεται αναπόφευκτα τόσο με κάποιες ειδικές διεργασίες ψυχολογικές (π.χ. τουρισμός αναπήρων ή τουρισμός ατόμων με ειδικές ανάγκες) όσο και με πολύπλοκες δραστηριότητες (π.χ. ικανοποίηση των πολυδιάστατων απαιτήσεων των τουριστών που ανήκουν στις κατηγορίες του επιλεκτικού τουρισμού).

Σχολιάστε